Tori on paras puutarha

Tori on paras puutarha, sanoi George Herbert 400 vuotta sitten. Lieneekö hän tarkoittanut, että siellä kaupunkilainen törmää erilaisiin kiinnostaviin ihmisiin, kuten kasvien rakastaja puutarhassaan? Millaiset kehykset Porvoon tori tarjoaa ihmisten kohtaamiselle?

Tallinnan Asematori. Kuva: Mika Varpio 2019

Porvoon torialuetta on koitettu kehittää viihtyisämmäksi ja toimivammaksi ties kuinka kauan, mutta toimeenpano on aina jäänyt vaiheeseen. Kuinka käy tällä kertaa? Viimeisin keskustan kehittämistyö alkoi kolmisen vuotta sitten ja suunnitelmien pitäisi alkaa kulminoitua ja edetä asemakaavatasolle tuota pikaa. Tavoitteet tuntuvat olevan kohdillaan. Viihtyisyyden ja kevyen liikenteen yhteyksien parantaminen, käveltävyys, julkisivujen uudistaminen ja toiminnallisuuden edistäminen.

Matkan varrella ilmaan on heitetty ajatuksia mm. toripaviljongista, hulevesialtaista, viherkäytävistä, terasseista, leikki- ja harrastuspaikoista, kauppahallista ja uudesta bussiterminaalista. Hengästyttävä määrä ideoita, joiden pohjalta suunnitelmaa on lähdetty jalostamaan. Keskustan kehittäminen on toki paljon torialuetta laajempi kokonaisuus. Torialueella ja torin yhteydellä Vanhaan Porvooseen on kuitenkin ratkaiseva rooli tässä kokonaisuudessa.

Suunnitelmien realisoinnissa on kuitenkin haaste. Torialuetta ympäröivät kiinteistönomistajat on saatava mukaan puhaltamaan yhteen hiileen. Ilman yhteistyötä suunnitelma jää torsoksi ja voi pahimmassa tapauksessa vesittyä kokonaan. Porvoolla on nyt verraton tilaisuus saada torialue säkenöimään, kunhan siihen vain annetaan mahdollisuus. On selvää, että uusien rakenteiden tulee sopia ympäristön kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen rakennuskantaan, kaupungintaloon, Grandiin ja Cafe Cabriolen rakennukseen. Mutta ihan jokaista taksiasemaa tai matkahuollon kopperoa ei kannata jäädä itkemään. Niihinkin liittyy varmasti muistoja, mutta uudistuva torialue voi antaa meille paljon uutta ihmeteltävää ja koettavaa.

Odotan suunnittelutyön tuloksia suurella mielenkiinnolla. Ja uskon että kaikki kaupunkilaiset odottavat. Toivottavasti näemme tarpeeksi rohkeita avauksia ja laadukkaita ehdotuksia. Näihin suunnitelmiin liittyy tavanomaista suurempi odotusarvo.


Teksti on julkaistu kolumnina Uusimaassa 6.10.2019

Vastaa